700 anys desprès de rebre a una important comunitat de càtars procedents d’Occitània, de les valls de l’Ariège i de l’Aude, Sant Mateu ha celebrat la segona jornada del Fòrum Camins dels Càtars amb un destacada participació de historiadors e investigadors.

La jornada s’ha iniciat amb la presentació de la jornada per les autoritats presents, Anna Besalduch, alcaldessa de Sant Mateu, Josep Gisbert, director d’estratègia territorial de l’Agencia Valenciana del Turisme i Carles Rabassa, doctor de història medieval de la UJI, tots ells posant de referència la importància històrica del fet càtar a les terres del Maestrat i el potencial d’este relat històric com a dinamitzador turístic.

El context historiogràfic del catarisme a l’antiga Corona d’Aragó, amb les transcripcions inquisitorials com a font d’informació rellevant, per part dels prestigiosos historiadors medievals Stefano Cingolani i Sergi Grau, ens ha donat llum sobre les diferents fonts documentals existents que donen fe de l’existència de càtars en estos territoris.

Una posterior audició de “Elionor d’Aquitanine”, peça musical medieval del Regne Perdut del gran mestre Jordi Savall, ens ha traslladat a un viatge en el temps, al segle XIII.

L’evolució històrica dels càtars i rutes d’exili des d’Occitània fins al País Valencià en els segles XIII-XIV ha estat exposada en un complert power-point per part del especialista Eduard Berga, director del Centre d’Estudis Càtars de Barcelona i president de la Fundació Rosacreu, acompanyat de Jordi Bibià, escriptor, especialitzat en la historia medieval del catarisme i creador del blog septimania edicions.

El Centre d’Estudis Càtars a més ens ha permès visualitzar 5 antics llibres de gran rellevància documental i que s’han exposat públicament dins d’una vitrina, donat el seu valor historiogràfic.

Una taula rodona sobre Valencia i el nord de Castelló, terres de acollida dels càtars va comptar amb Jesús Huguet, del Consell Valencià de Cultura i articulista sobre els càtars valencians, Ferran Esquilache, doctor en historia i professor de la UJI, redactor del Blog HARCA, de divulgació de la història medieval i Vicent Royo Perez, doctor en història medieval, membre del Centre d’Estudis del Maestrat. Tots ells van exposar diferents aspectes històrics que testimonien el fet dels catars i van manifestar la importància de seguir investigant i divulgant esta història polièdrica tan singular. Lluis Fornés, filòleg, poeta, músic i director de l’Associació OCC València va tenir que absentar-se donat que li donaven la medalla d’honor al seu poble de Pedreguer. Una animada conversa entre els participants i els ponents ha seguit en la jornada i en el posterior dinar del grup.

El Fòrum de Coneixement Turístic “Camins dels Càtars” ha finalitzat amb una visita guiada pels carrers i monuments de Sant Mateu, un tresor a descobrir amb una historia molt interessant centrada en els càtars i la família occitana dels Maury.

 

Leave a comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

CatalanEnglishFrenchSpanish