0kmarca2

Forum Camins dels Catars

Des de l’Agència Valenciana del Turisme i en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló es promou este Fòrum de Coneixement Turístic, a l’entorn de la història i el potencial turístic dels Camins del Càtars.

El projecte de la Ruta dels Últims Càtars a la Comunitat Valenciana vol posar en valor turístic i cultural un llegat històric singular i, encara molt poc conegut, que té el seu origen al sud de França, a l’Occitània, i que va tenir en les terres valencianes la seua última destinació, amb una diversitat de recursos culturals, etnogràfics i turístics.

 

 

 

Camins dels Cátars

principios del siglo XIV, la Comunitat Valenciana acogió al primer gran éxodo europeo, el de los cátaros o bons homes, que, perseguidos por la inquisición francesa

Un Itinerari Cultural Europeu

Els Camins del Càtars té l’objectiu de desenvolupar un Itinerari Cultural Europeu a l’entorn dels camins que van recórrer la comunitat dels Últims Càtars, unint Occitània amb València, passant per les comarques del Pirineu, de la Plana de Lleida, les Terres de l’Ebre i els Ports i el Maestrat fins a València.

Una historia extraordinaria

A finales de la Edad Media, el sur de Europa sufrió un acontecimiento histórico relevante por sus consecuencias posteriores. Fue la cruzada contra los cátaros, el mayor exilio en la Europa medieval por motivos de creencias religiosas de población desde Occitania hacia nuevos destinos lejos de la Santa Inquisición, que les acusó, persiguió y aniquiló.

Ponentes

Doctor en Arqueologia per la Universitat de Cantabria. Museòleg i gestor de turisme cultural. Director tècnic del CARP, Asociación Europea de Caminos del Arte Rupestre Prehistórico. Especialista en la posada en valor del patrimoni cultural, en especial dels jaciments arqueològics. Expert en presentació de candidatures a Itineraris Culturals Europeus. Assessor del Consell d’Europa en les Cultural Routes.
Ramon Montes
Doctor en Filologia Romànica per la Università La Sapienza de Roma. Expert medievalista i investigador de l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Coautor de L’herètica pravitat a la Corona d’Aragó: documents sobre càtars, valdesos i altres heretges (1155-1324), transcripcions inquisitorials que testimonien la presencia de població càtar. Comissari de l’exposició “El temps dels almogàvers, Crònica de Ramon Muntaner” (2015).
Stefano Maria Cingolani
Doctor en Historia per la Universitat de València. Professor de historia medieval en la Universitat Jaume I de Castelló. Participa en el Blog d’HARCA, de divulgació de la història medieval, on ha escrit diferents reportatges sobre els càtars i la seua influència en el Regne de València. Membre dels Grups de Recerca “Landscapes of Conquest” i “FORVAL” historia i drets forals valencians.
Ferran Esquilache Martí
Historiador especialitzat en la Edat Mitjana, investigador del Institut d'Estudis Medievals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigador de les heretgies medievals dels càtars, valdesos i del famós metge Arnau de Vilanova. Entre les seues publicacions destaca “Cátaros e inquisición en los Reinos Hispánicos” o “La invenció dels càtars”. Forma part de la Fundació del Centre Internacional de Música Antiga, de Jordi Savall.
Sergi Grau Torras
Secretari executiu del Consell Valencià de Cultura des del 2002. Llicenciat en dret i filologia. Professor de la Universitat de València i altres internacionals. Ha estat director del Servei de Publicacions i de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana. Ha realitzat diferents articles i conferències sobre els “Càtars Valencians”.
Jesús Huguet
Doctor en Història Medieval. Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Especialista en l’edició de texts medievals. Participació en el Projecte d’Investigació “Elits socials i estructures econòmiques comparades en el Mediterrani Occidental (Corona d’Aragó, França e Itàlia) en la Baixa Edat Mitjana. Autor del llibre “La Gènesi de la Comarca del Maestrat”, els seus orígens medievals. Membre del Centre d’Estudis del Maestrat.
Vicent Royo Perez
Director del Centre d’Estudis Càtars. President de la Fundació Rosacreu. Investigador del pensament càtar i del seu misticisme religiós. Conferenciant sobre la temàtica càtar i escriptor de nombrosos llibres sobre la historia del catarisme. Coautor de L’herètica pravitat a la Corona d’Aragó: documents sobre càtars, valdesos i altres heretges (1155-1324), 2 vols de la Fundació Noguera (2015).
Eduard Berga Salomó
Doctor en Filologia. Professor de Llengua Occitana, de la Universitat Paul Valéry de Montpelhièr. Poeta, músic, investigador de les relacions històriques culturals entre Occitània i Valencia. President de l’Associació Oc-València, autor d’assaigs en la revista Paraula d'Oc, editada a València. Es conegut per la seua faceta de cantautor com a Lluís el Sifoner.
Lluis Fornés Pérez-Costa
Doctor en Geografia e Historia per la Universitat de València. Professor de la Universitat Catòlica de València. Director del Institut Universitari d’Antropologia. Investigador principal del projecte europeu sobre Antropologia del Paisatge en Espais Europeus protegits. Expert en la recerca dels camins de transhumància en l’àmbit del Sud-oest europeu.
Pablo Vidal González
Diplomat en empreses i activitats turístiques (TEAT). Gestor turístic i cultural. Director de Servitur. Editor del llibre “Pere Mauri, l’últim pastor càtar. Un viatge extraordinari des d’Occitània fins a l’Ebre i els Ports”. Ha realitzat diferents reportatges, conferències i estudis sobre la història i el potencial turístic dels càtars, en especial, en la Comunitat Valenciana. Promotor del Itinerari Cultural Europeu Camins dels Càtars entre Occitània i València. Organitzador del Fòrum Camins dels Càtars
Jose Luis Soler
Professor titular de Historia Medieval de la Universitat Jaume I de Castelló. Doctor en Geografia i Historia per la Universitat de València amb la tesis Conjuntura econòmica i desenvolupament comercial als Ports de Morella, s. XIV-XV. Membre fundador del Grup Europeu d’investigació històrica Potestas “Religió, Poder i Monarquia”, constituït per investigadors de la Universitat Potsdam i Jaume I. Ha participat en diversos projectes de recerca sobre temàtiques medievals en l’àmbit de la Mediterrània.
Carles Rabassa
Doctor en Filologia. Professor de Llengua Occitana, de la Universitat Paul Valéry de Montpelhièr. Poeta, músic, investigador de les relacions històriques culturals entre Escriptor i investigador, especialitzat en la historia medieval del catarisme, heretgies, antropologia. Ha publicat diversos treball, publicacions i llibres “Els Nostres Càtars. El catarisme a la Corona d’Aragó”. Ha estat regidor a l’Ajuntament de Sanaüja de cultura i conseller comarcal de la Segarra. És professor de dibuix i còmic amb molts treballs com el mapa des d’Occitània al País Valencià.
Jordi Bibià Balada
Professora de biologia jubilada. Fundadora de Gubiana dels Ports i presidenta de Graëllsia, grup d’estudis i comunicació ambiental. Ha realitzat diversitat d’estudis sobre el territori dels Ports i, en col·laboració amb Jose Luis Soler, un projecte de recerca sobre els camins seguits pels càtars en el s. XIV, promogut per l’Institut Ramon Muntaner, a fi de documentar la “Ruta dels càtars del sud”.
Vicky Carles Hierro

Nuestras noticias

Ruta experiencial gamificada camins dels càtars de la Comunitat Valenciana

Ruta experiencial gamificada camins dels càtars de la Comunitat Valenciana En el marco del programa de ayudas para la promoción y comercialización de los productos turísticos de la Comunitat Valenciana se desarrolla una ruta gamificada en formato gymkana, con información, preguntas y respuestas. Se puede realizar el gaming de este producto turístico a partir de la…

Read more

Cine-fórum con el film “Bogre, los cátaros la gran herejía europea”

Cine-fórum con el film “Bogre, los cátaros la gran herejía europea” El producto turístico camins dels càtars cuenta con un importante material audiovisual para la difusión y promoción del proyecto con la proyección del film documental denominado “Bogre, la gran herejía europea” de una duración de 190 minutos, con versión oficial en italiano, en francés…

Read more

Cloud turístico y big-data del producto turístico camins dels cátars de la Comunitat Valenciana

Cloud turístico y big-data del producto turístico camins dels cátars de la Comunitat Valenciana La empresa Servitur dels Ports, especializada en la planificación y desarrollo de productos turísticos, lleva desde hace unos años poniendo en valor turístico la historia y los recursos culturales de los caminos cátaros que desde la Occitania llegaron a muchas tierras…

Read more

Impulso a la promoción y comercialización del producto turístico Camins dels Càtars de la Comunitat Valenciana

  Impulso a la promoción y comercialización del producto turístico Camins dels Càtars de la Comunitat Valenciana Desde la empresa Servitur, gestora del producto turístico Camins dels Càtars de la Comunitat Valenciana se han realizado diversas actividades de promoción y marketing para fomentar la difusión y competitividad del indicado producto en el mercado turístico regional,…

Read more

Workshop Itinéraires Culturels du Conseil de l’Europe Proyecto Camins dels Càtars

Una cita en Carcassonne para avanzar en el proyecto Camins dels Càtars como Itinerario Cultural Europeo del Consejo de Europa Lunes 12 de noviembre 9,30 -10,30 h.  Bienvenida oficial por parte de las autoridades francesas. Firma del acuerdo de colaboración turística entre el Departamento del Aude y la Comunitat Valenciana, por parte del Secretario Autonómico de…

Read more

Exposició de llibres històrics sobre els càtars

A Sant Mateu, durant la celebració del Fòrum de Coneixement Turístic Camins dels Càtars, vam tenir l’oportunitat de descobrir cinc llibres extraordinaris sobre la història dels càtars, aportats pel Centre d’Estudis Càtars de Barcelona i gentilesa del seu president Eduard Berga. Alanus de Insulis. Adversus Haereticus, et Valdenses, qui postea Albigenses dicti (Paris, 1612) Alain…

Read more

Morella inaugura el Fòrum de Coneixement Turístic Camins dels Càtars

Morella ha albergat la primera jornada del Fòrum de coneixement turístic Camins dels Càtars. Aquest acte pretén explicar la història dels càtars a Morella i els voltants, així com construir un relat turístic al seu voltant. D’aquesta manera, les ponències i xerrades s’han prolongat durant tot el dia i els assistents també han tingut l’oportunitat…

Read more

Promouen un Fòrum internacional entorn de la Ruta dels Càtars a iniciativa de l’Agència Valenciana de Turisme i l’UJI

L’Agència Valenciana del Turisme (AVT) en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló promou el Fòrum de Coneixement Turístic entorn de la Ruta dels Càtars, un encontre que comptarà amb experts en la matèria d’índole internacional i que el seu objectiu és valorar el llegat històric i cultural d’esta comunitat. Segons el secretari autonòmic…

Read more

Tras las huellas de los Caminos Cátaros: Fórum Morella/Sant Mateu 24-25 nov017

Huyendo de las hogueras de la inquisición y de la sinrazón, 700 años atrás, un grupo de personas llamadas Bonshomes o Cátaros encaminaron su destino desde la prospera región de Occitania hacia las tierras del sur, donde un rey, Jaume I, considerado hermano, había recién conquistado un vasto territorio conocido como Valencia. Recorrieron largos caminos…

Read more

Camins dels Càtars: un Itinerari Cultural Europeu des d’Occitània a València

Els Camins del Càtars té l’objectiu de desenvolupar un Itinerari Cultural Europeu a l’entorn dels camins que van recórrer la comunitat dels Últims Càtars, unint Occitània amb València, passant per les comarques del Pirineu, de la Plana de Lleida, les Terres de l’Ebre i els Ports i el Maestrat fins a València. Es pretén reconstruir…

Read more

Camins dels Càtars: un Itinerari Cultural Europeu transnacional entre França, Andorra i Espanya (des d’Occitània fins a València)

Els CAMINS DELS CÀTARS té l’objectiu de desenvolupar un projecte turístic de cooperació transnacional a l’entorn dels camins que van recórrer la comunitat dels últims càtars, unint Occitània amb València, passant per Andorra, el Pirineu, de la Plana de Lleida, les Terres de l’Ebre, els Ports i el Maestrat fins a València. Es pretén reconstruir…

Read more